Street Art Penang yang Unik

Kalau dulu Penang sinonim dengan makanan, kini street art Penang semakin popular di Georgetown, Pulau Pinang. Seni jalanan Penang yang unik ni memang berjaya la menarik perhatian pelancong dalam dan luar Malaysia. Sempena #VMY2014, jom tengok sebahagian gambar seni jalanan that I took masa my impromptu solo trip baru-baru ni.

========================================================
Ada instagram? Sila follow my instagram: atikaramlan.
For more pictures: Facebook Jalanography
========================================================

Gambar Street Art & Steel Sculpture Penang
Ini gambar street art dan steel sculpture Armenian Street - Lebuh Chulia-Love Lane dan kawasan sekitarnya.


Most of the painted street art dihasilkan oleh Lithuanian artist, Ernest Zacharevic. More info, boleh baca di: http://www.onlypenang.com/where-to-go/penang-street-art-wall-painting-at-penang/

Untuk karikatur Steel Rod Sculptures pula, ia hasil kolaborasi beberapa kartunis Malaysia. Tapi yang aku kenal cuma Reggie Lee la, yang memang pandai capture Malaysian concept.

Ada banyak lagi, but tak dapat nak cover semua. Semua kat atas tu, memang aci redah je. Mata memang kena pandai-pandai melilau, huhu.


Tips Jelajah Street Art Penang

  • Sebaiknya ada peta. Kalau takde, snap je gambar peta kat stesen bas like I did. Dan ringankan mulut bertanya.
Laluan yang aku covered by bus & on foot
  • Boleh jalan kaki semata atau naik shuttle bas free CAT dari terminal bas Weld Quay.
  • Kalau naik shuttle bas free, I suggest turun kat Stesen Chowrasta atau Lebuh Carnarvon. Aritu I walk dari Lebuh Muntri until terminal bas.
  • Kalau tak larat jalan, sewa la basikal or pedal scooter.

0 comments: