Pilih Hotel Honeymoon di Bali

Sambungan kisah Pilih Flight ke Bali untuk Honeymoon adik aku.
Soalan selalu orang tanya kalau ke Bali: Mahu pilih Kuta Kuta, Legian, Seminyak atau lain-lain tempat?  Kalau backpackers, lazimnya ramai pilih Kuta and Legian. Tapi ni sebab honeymoon, aku tanya adik aku dulu. Nak tempat yang senang walking distance or tempat yang memang betul2 nak relax, aman tenteram. Hehe.
 
Pilihan kami: Seminyak. Sebab utama: nak secluded area. 
Sebab kedua: aku perasan beza saiz bilik yang amat ketara. Mostly room Kuta/ Legian around 18-25m2 je. Whereas Seminyak, berlambak 30-50 m2. For the same price.
 
Masa tu aku dah berminat sangat dengan The Studio Bali. Bilik besar, room and hotel deco yang aku rasa tenang and tak serabut.

Tuptup aku teringat Groupon selalu buat promotion hotel Bali. Aku pun search plak pakej Bali di Groupon. OMG. Banyaknya option!
 
The best offer by D’ Djabu, so aku gi counter-check price kat Agoda, Booking.com. Memang price Groupon is the best. Kenapa aku pilih D’ Djabu? Sebab dia the only hotel yang offer all-in services: return transfer (paling penting) and daily breakfast. Free shuttle to nearby area, wifi dan deluxe room plak tu.
 

Hati aku masih berkenan dengan The Studio Bali. Haha. So aku emel kedua-dua hotel, tanya boleh ke setup bilik tu untuk honeymoon couple. Just simple deco letak bunga sket dan towel swan pun jadikla.. Dedua said yes, without additional charge. Tapi The Studio Bali ada additional charge untuk daily breakfast and return transfer.
 
Konklusinya? Untuk buat decision both flight and accommodation, aku came out with this table:
 

FLIGHT
ACCOMODATION
TOTAL
OPT 1 19-22 Jan
Malindo Return RM952
D Djabu RM348
RM1300
OPT 2 19-23 Jan
Malindo RM502 + AA RM423 (+20kg) = 925
D Djabu RM428
RM1353
OPT 3 19-22 Jan
Malindo Return RM952
The Studios RM366+60(bfast) = RM426
RM1376
OPT 4 19-23 Jan
Malindo RM502 + AA RM423 (+20kg) = 925
 The Studios RM482+80 (bfast) = RM562

RM1487

 
Hehe. Gigih sangat ka? Aku buat sebab pening nak pilih mana satu for best price and value. Lepas diskus dengan adik, pilih D’ Djabu sebab all-in inclusive.
 
Sekian, terima kasih. Itulah kisah memilih pakej honeymoon paling murah untuk adikku. Kira ok la kan dalam RM650/person untuk 5d4n, beli 3 minggu sebelum fly.


Entah bila nak plan pakej honeymoon sendiri. Jatuh cinta sangat dengan The Studio Bali tu. Hehe. Kbai.

3 comments:

  1. Oh sangat berguna. Sy pun plan honeymoon bali sendiri without pakej tapi pening sangt hehehe

    ReplyDelete
  2. I am a private loan lender ,i give certified loans to serious minded individuals and company at an interest rate of 3% with total loan repayment allowed weekly monthly or yearly depending on how you can make repayments if interested email me at guarloan@gmail.com we only offer out in:Dollars,Pounds,Euro only Contact us Today With These

    Your Full Details
    :Full Name
    Loan Amount Needed
    Loan Duration
    Phone Number
    Applied before
    State
    Monthly Income
    Country
    Address
    You are to send this to our Company Email Address :guarloan@gmail.com

    ReplyDelete
  3. Lumayan murah yaaa 650 untuk 5 hari 4 malam

    ReplyDelete