5 Tips Rancang Sendiri Honeymoon ke Bali

Ini ringkasan untuk rancang sendiri honeymoon ke Bali. Tidak perlu guna ejen atau travel company. Cuma perlu bersusah-payah sedikit je. Tips ni berdasarkan pengalaman sendiri rancang bulan madu ke Bali untuk adikku. Dah selamat sampai pun dia ke Bali semalam. Hehe. Boleh baca kisah panjang lebar Pilih Flight ke Bali untuk Honeymoon dan Pilih Hotel Honeymoon di Bali.

Yang ini ringkasannya:

1. Pilih cheapest flight to Bali. 

Selalunya promo AirAsia memang the best, tapi sekarang Malindo dan MAS pun selalu sangat buat promotion. Especially kalau plan nak beli agak lewat, i.e. sebulan sebelum nak fly.

Extra tips: Kalau perlu baggage, jangan lupa bandingkan harga tiket AirAsia+baggage tau. Jangan semata bandingkan harga tiket je.

2. Guna Skyscanner as Shorcut. 

Kalau pening nak check AirAsiaMalindoMAS, Lion Air, Garuda dll satu-persatu, guna je Skyscanner. Cuma isi destinasi dengan tarikh pilihan je. Kan mudah? Cuma ingat, kalau AirAsia harga tiket belum termasuk harga additional baggage.

3. Pilih Accomodation Pelbagai Cara 

Sekarang terlalu banyak pilihan untuk accomodation. Ini antara cara-cara yang boleh digunakan:
  1. Agoda
  2. Booking.com
  3. AirAsiaGo (flight+hotel)
  4. Malindo Holidays (flight+hotel)
  5. Pakej Bali Groupon
Dan banyak lagi sebenarnya i.e Expedia, Hotels.com. Cuma 5 cara di atas tu, the best price yang aku jumpa hari tu.

Extra tips: Cari room yang luas ( > 30m2), private villa, yg ada bathtub, yg ada garden/sea view. Ada sesetengah tu siap ada private pool lagi, dan takde la mahal sangat pun..

4. Request Honeymoon Deco for FREE 

Memang banyak hotel kat Bali yang ada honeymoon package untuk suite, villa, romantic dinner, couple massage dan macam-macam laaa. Tapi harganya? Mahal bangat... So tips nya, sebelum pilih hotel, email hotel dan tanya boleh ke diorang arrange simple honeymoon deco. Contohnya, ni email aku (takde sebut free pun, hehe).

5. Cari Supir (kalau perlu) 

Indonesia memang sinonim dengan supir (driver). Memang ada pilihan untuk sewa basikal/motor di Bali, tapi untuk short distance ok la. Lagipun untuk berbulan madu di Bali kan, manjakan diri sikit. 

Untuk minimumkan kos, cuma upah supir di Bali untuk 2 hari pun cukuplah. Selebihnya explore dengan motor or free shuttle yang ada. Kalau hotel takde free return transfer to airport, boleh upah supir untuk hari pertama/terakhir. Especially kalau flight sampai awal/berangkat lewat. 

Extra tips: Pilih supir Muslim untuk better suggest tempat makan halal. Di Bali, "halal" juga bermaksud "tidak dicuri". So babi pun halal kat sana. hehe.


Harap-harap post ni bermanfaat kalau korang pun berkira-kira nak honeymoon ke Bali. Untuk ke tempat lain pun, boleh guna some of the tips =)

3 comments:

  1. Memory Bandoeng Travel & Tours
    Menyediakan khidmat sewa kenderaan di Bandung

    Kami juga menyediakan pakej untuk kemudahan dan keselesaan customer kami

    Pakej Tour Bandung @pax
    3H2M - RM180/-
    4H3M - RM268/-
    5H4M - RM345/-
    *min 6 pax

    Pakej termasuk:
    3 Malam Penginapan (Hotel 3***)
    3 x Sarapan Pagi (Hotel)
    Transport/Minyak Kereta/Driver (Tour Guide)/Parking

    Pakej Tidak Termasuk:
    Lunch/Dinner
    Tiket Pesawat & Cukai Airport
    Tiket Masuk Pusat Wisata
    Jemput/Hantar Jakarta
    (Jika dari Airport Jakarta)

    Untuk keterangan lanjut hubungi kami:
    PM/Whatsapp:
    +6281224420758
    +6285324228853

    Email: memorybandoeng@gmail.com

    Jom ukir memory indah di Bandung bersama
    Memory Bandung Travel & Tours

    ReplyDelete
  2. wah jadi rindu sama bali nih. Saya ada tips bulan madu yang oke . Kunjungi yah - http://bit.ly/23v3U4A

    ReplyDelete
  3. Sekarang air asia promo nya tak pernah murah seperti dulu

    ReplyDelete