TIPS & TRICKS beli tiket ThaiRailTicket


Post ni related to Cara Beli Tiket Keretapi Online: ThaiRailTicket.


1. Sign-up as member dulu kat ThaiRailTicket website.
2. Maksimum 4 dewasa dan 3 kanak-kanak. Nak beli lebih? Repeat the process.

3. Pastikan ada credit card or debit card. Untuk yang tiada credit kad (bagus!), amat digalakkan untuk ada Maybank Debit Card. Coz so far, kad ni saya boleh pakai untuk any online transaction. 

Takde kad apa-apa pun? Nak seribu daya derrr. Mintak la sapa-sapa yang ada kad untuk tolong belikan. Pastikan korang bayar dulu, itu je.Apa susah. Belanja la ayam golek sekor ke.huhu..

4. Boleh beli tiket seawal 60 hari sebelum tarikh idaman anda ye.

5. Belian secara online BUKAN PERCUMA. Ada caj tambahan 20 Baht untuk internet booking dan 3% daripada harga tiket (sekurang-kurangnya 20 Baht) untuk bayaran menggunakan kad kredit/debit.

Maksudnya jumlah kena bayar = Harga tiket + 20 Baht + 3% (or 20 Baht).


6. Cara ticketing system ThaiRailTicket ni a bit funny. Bukan macam KTMB yang akan display semua available seats. Ini antara situasi pelik masa cubaan aku nak beli tiket:
  • Buka guna browser lain, available seats pun lain. Aku test guna Chrome, Firefox dan IE.
  • Bila beli untuk 1,2,3 or 4 orang, lain-lain gak seats yang dia tunjuk..hehehe.
7. Arakian kisahnya, kalau nak beli untuk >4 tiket macam aku, kena la cuba different browser untuk pastikan kitorg dapat seat sebelah nyebelah. coz mula-mula beli, seats 13-16. Nak repeat beli, dia takmo tunjuk seat 17-20 pulak..tunjuk yang hujung.. aisey,sakit jiwa. 

8. Pilih seat tengah. Coz takde la senak kepala orang lalu lalang kalau seat dekat hujung.

9. Sila baca Seat61 kalau nak tahu more pasal keretapi in general. Banyak membaca, luas pengetahuan. Jangan semua nak tanya orang aje..ahaks.

0 comments: